Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku, pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm.
Cebulę pokrojoną w półplasterki podsmaż na patelni, aż uzyska złoty kolor. Następnie dodaj pokrojone w kostkę tofu i świeżo mielony pieprz do smaku. Podsmaż, aż tofu stanie się złociste. Do tofu i cebuli dodaj sos boloński Winiary, doprowadź do zagotowania. Paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w paseczki. Dorzuć do sosu, wymieszaj.
W międzyczasie ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Dno naczynia żaroodpornego wyłóż połową ziemniaków, tak, aby nachodziły na siebie. Posyp je oregano, a następnie wyłóż przygotowany farsz. Na wierzch ułóż pozostałe ziemniaki, posyp je oregano. Jajko wymieszaj ze śmietanką i serem. Wylej na zapiekankę, oprósz świeżo mielonym pieprzem. Piecz w 170 stopniach, funkcja grzanie góra - dół przez ok. 25 minut.
Zapiekankę po wyciągnięciu z piekarnika możesz udekorować pomidorkami koktajlowymi i posiekaną natką pietruszki.
Deremi