Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Masz ochotę na danie z bakłażana lub cukinii, ale chcesz spróbować czegoś innego niż sprawdzone leczo? Mamy dla Ciebie wyjątkowy przepis na zapiekanki z bakłażana i cukinii, które przypominają sandwiche na ciepło! Zapiekanki z cukinii i bakłażana to świetny pomysł na urozmaicenie codziennych posiłków, a dodatkowo smaczne i zaskakujące połączenie kaszy z tymi warzywami. Zapiekanki z cukinii i bakłażana będą miały wspaniały smak za sprawą Sosu pieczarkowego WINIARY.
Kaszę jęczmienną ugotuj na półtwardo w bulionie przygotowanym z kostki Winiary i pozostaw do wystygnięcia.
Cukinię i bakłażana pokrój wzdłuż na dość grube plastry. Z każdej cukinii i bakłażana pozostaw po dwa, trzy środkowe plastry, a pozostałe pokrój w kostkę.
Plastry cukinii oraz bakłażana delikatnie posól i posmaruj z dwóch stron oliwą z oliwek, po czym usmaż na lekko złoty kolor na grillu lub rozgrzanej patelni tak, aby w środku były surowe.
Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na oliwie z oliwek, po czym dołóż pokrojoną w kostkę cukinię i bakłażana.
Cebulę z warzywami smaż na dużym ogniu przez ok. 1 minutę i pozostaw do przestygnięcia.
Mięso mielone drobiowe wymieszaj z przestudzoną kaszą, cebulą i warzywami oraz drobno posiekanym oregano i bazylią.
Tak przygotowane mięso rozłóż równomiernie na przesmażone plastry cukinii i bakłażana.
Zapiekanki włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na około 20 minut. Ok. 5 minut przed zakończeniem pieczenia każdą zapiekankę posyp tartym serem żółtym.
W trakcie pieczenia przygotowujemy sos: Sos pieczarkowy WINIARY wymieszaj w rondelku z 300 mililitrami zimnej wody i gotuj około 5 minut na wolnym ogniu pamiętając, aby co pewien czas zamieszać sos.
Zapieczone zapiekanki przełóż na płaskie talerze i polej sosem.