Często dopada nas "mały głód". W tym momencie, chcemy zjeść coś szybkiego i prostego w przygotowaniu. Jednocześnie brak pomysłów sprawia, że decydujemy się zamówić przekąskę z pobliskiej restauracji. Okazuje się, że wcale nie musimy wydawać więcej, by zjeść smaczne i pożywne danie! Rozwiązaniem dla nas będzie bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami, który z pewnością nas nie rozczaruje. Jest to kultowa i bardzo szybka w przygotowaniu przekąska, która przypadnie do gustu wegetarianom i nie tylko. Jest to danie o unikalnych walorach smakowych, które zabierze nas w kulinarną podróż do Włoch i poniekąd także i Grecji. Czas więc otworzyć się na całkiem nowe doznania smakowe.
Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami - przygotujesz go bez wysiłku
Po długim i męczącym dniu z pewnością nie mamy ochoty na to, by spędzić jeszcze więcej czasu w kuchni. Raczej skupiamy się na tym, by przygotować "coś" na szybko, a także, by choć na chwilę zaspokoić swój apetyt. Wobec tego, zapiekany bakłażan z pomidorami i serem mozzarella będzie jednym z najlepszych rozwiązań. Tak naprawdę, nie licząc czasu potrzebnego do upieczenia, przygotowanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu. Wystarczy pokroić bakłażana w plastry, natrzeć pastą z czosnku i oliwy, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wystarczy położyć pomidory i powtórzyć to samo układając kolejną warstwę. Na końcu całość wystarczy przykryć lekkim serem mozzarella i gotowe. Po upieczeniu będziemy mogli cieszyć się nie tylko wyjątkowym smakiem i pożywnością, ale także i unikalnym aromatem, który zachęci nas do jedzenia.
Zapiekany bakłażan z pomidorami - jak można urozmaicić przepis?
Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami to danie kompletne. Oczywiście, klasyczny przepis możemy interpretować w absolutnie dowolny sposób. Jeśli mamy na to ochotę, możemy dodać jedną warstwę z podsmażanego mięsa mielonego. Wówczas danie to zachwyci nawet zagorzałych mięsożerców. Możemy także zdecydować się na dodanie suszonych ziół jak np. oregano, tymianek czy rozmaryn. Sprawią one, że danie nabierze jeszcze przyjemniejszego posmaku i aromatu. Finalnie, możemy także zdecydować się na przygotowanie dipów. Świetnie sprawdzi się tu sos pomidorowy z dodatkiem chilli i świeżej bazylii. Dobrym pomysłem może okazać się także klasyczny
sos czosnkowy, jeśli nie przepadamy za pikantnymi dodatkami. W tym wypadku możemy już postawić na pełną dowolność i własną kreatywność.
Ewelina