Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kalafiora dokładnie umyj, oczyść i obgotuj (w całości) w posolonej wodzie (ok. 10 minut).
Bułkę pokrój w drobną kosteczkę i zalej śmietanką. Pozostaw na kilka minut do nasączenia.
Czosnek obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
Mięso mielone połącz z jajkiem i namoczoną bułką, dopraw do smaku Ziarenkami i pieprzem, dodaj natkę pietruszki. Dokładnie wyrób farsz.
Z obgotowanego kalafiora ostrym nożem wykrój głąb. W miejsce głąba oraz pomiędzy różyczki włóż mięso.
Naczynie wyłóż papierem do pieczenia, włóż kalafiora farszem do dołu, przykryj papierem lub folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut w temp. 170-180°C.
W garnku rozpuścić masło, dodaj mąkę i ciągle mieszając podsmaż, wlej mleko energicznie mieszając. Zagotuj, dodaj ser, dopraw do smaku.
Kalafiora odkryj, polej sosem i zapiecz na rumiano.