Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Żeberka duszone w czerwonym winie to potrawa wykwintna, która świetnie nadaje się na szykowny obiad lub kolację. Wino, jakie wybierzemy, powinno być czerwone i półwytrawne, ponieważ takie najlepiej wzbogaci smak mięsa. Dodajmy przyprawy, które wzmocnią aromat potrawy. Końcowy efekt będzie zdumiewający! Pycha!
W dużej misce wymieszać wino z cebulą, czosnkiem, tymiankiem, liściem laurowym, solą i pieprzem.
Dodać żeberka i dobrze wymieszać, aby pokryły się marynatą.
Wstawić do lodówki na całą noc.
Żeberka wyjąć z marynaty, przełożyć na patelnię i zrumienić na oliwie na dużym ogniu, smażąc przez kilka minut.
Dodać przecedzoną marynatę, w której leżały żeberka.
Dodać ocet. Zalać wodą i dusić do miękkości.
Podawać z ziemniaczkami i z czerwonym wytrawnym winem.