Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Żeberka umyć, pociąć na porcje i dobrze wysuszyć.
W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy z olejem i sokiem cytrynowym (powstanie coś w rodzaju pasty)
Przygotowaną marynatą natrzeć porcje mięsa najlepiej zrobić to ręką i zostawić w lodówce na minimum 5-6 godzin, ale im dłużej tym lepiej.
Zamarynowane mięso ułożyć w formie, pomiędzy porcje mięsa wcisnąć cebulę pokrojoną w ćwiartki i ząbki czosnku.
Posypać kilkoma gałązkami lubczyku, pietruszką, selerem, porem i zielonego koperku, podlać mięso 1,5 szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza, piec 60 minut.
W trakcie pieczenia mięso puści sok i tłuszcz, więc jest spora ilość płynu, ale gdyby go brakowało, to trzeba podlać wodą, aby się nie przypaliło. Po 60 minutach blaszkę przykryć i wyłączyć piekarnik, blaszkę z mięsem zostawić w piekarniku jeszcze na 30 minut.