Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nasi przodkowie gustowali w połączeniach mięs z owocami. My do przyrządzenia klasycznych żeberek po staropolsku z powidłami śliwkowymi wykorzystamy nowoczesny WINIARY POMYSŁ NA... karkówkę w marynacie pikantno-ziołowej z grilla oraz trochę oleju i keczupu. Kto lubi, może dodać do marynaty więcej powideł (2-3 łyżki) lub dorzucić wędzoną śliwkę dla aromatu. Mięso musi poleżeć w marynacie 8 godzin przed grillowaniem. Podajemy z Ketchupem WINIARY oraz świeżą bagietką. Na jarzynkę coś dla kontrastu - np. słodka sałata lodowa (może być ze śmietaną).
Przyprawę POMYSŁ NA... wymieszaj z olejem, keczupem i powidłami w woreczku do marynowania.
Żeberka pokrój w paski i włóż do marynaty, dokładnie wymieszaj składniki.
Marynuj żeberka przez 8 godzin.
Piecz na rozgrzanym ruszcie 20-25 minut, smarując co jakiś czas marynatą.
Podawaj z Ketchupem WINIARY.