Żeberka w kapuście kiszonej to pomysłowy przepis, który może uświetnić niejedną rodzinną uroczystość. Danie raczej podaje się od święta, ponieważ przygotowanie zajmuje ponad trzy godziny. Żeberka z kapustą to znane i cenione połączenie. Taki zestaw można spotkać na przykład w góralskiej zupie - kwaśnicy. Jednak nasz przepis na zapiekankę z takimi składnikami także warto wypróbować! Żeberka zapiekane w kapuście powinny przypaść do gustu wszystkim miłośnikom bigosu oraz grillowanego mięsa w stylu barbecue. Jeśli lubisz i jedno, i drugie, pewnie będziesz w siódmym niebie!
W przepisie na żeberka na kiszonej kapuście, podobnie jak w recepturach na żeberka z grilla, bardzo ważne jest przygotowanie odpowiedniej marynaty. Mięso smaruje się bulionem z dodatkiem papryki, granulowanego czosnku i pieprzu. Przygotowane w ten sposób należy usmażyć na patelni. Kolejny krok do podsmażenie cebuli i kiszonej kapusty. Żeby pieczone żeberka z kapustą kiszoną miały naprawdę bogaty smak i aromat na tym etapie dodaje się tak, jak do bigosu, liście laurowe i ziele angielskie, a potem także musztardę i kolejną porcję bulionu. To ten moment, kiedy trzeba uzbroić się w cierpliwość - pora na pieczenie. Umieszczone w naczyniu żaroodpornym mięso z dodatkami powinno trafić do piekarnika na minimum dwie godziny. Jak widzisz, przepis na żeberka pieczone w kapuście kiszonej jest czasochłonny, lecz finalny efekt rekompensuje z nawiązką długie oczekiwanie.
Żeberka pieczone na kiszonej kapuście można zjeść ze świeżym pieczywem albo z ziemniakami. Długie pieczenie sprawia, że żeberka z piekarnika z kapustą kiszoną odznaczają się mięciutkim, łatwo odchodzącym od kości mięsem.
Najlepsza pora, żeby podać pieczone żeberka w kiszonej kapuście, to późna jesień lub zima. W chłodne wieczory aż się prosi o takie treściwe, rozgrzewające dania, które dodają energii i zachwycają kubki smakowe. Przepis na żeberka z kapustą z pewnością zyska swoich zwolenników, a może nawet stanie się Twoim popisowym daniem.
Żeberka w kiszonej kapuście według przepisu to prawdziwa uczta. Nie oznacza to jednak, że nie można lekko zmodyfikować receptury. Jeśli lubisz eksperymenty, z pewnością znajdziesz dodatkowe składniki, które będą tu pasować. Przepis na żeberka w kiszonej kapuście można wzbogacić o te same dodatki, które trafiają do bigosu - suszone śliwki, groch, leśne grzyby.