Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Żeberka w sosie teriyaki na chwilę przeniosą Cię w krainę orientalnych smaków. Na jednym talerzu łączy się tu intensywny smak aromatycznego sosu i rozpływające się w ustach mięso. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, choć wymaga nieco czasu. Nie warto jednak przyspieszać procesu gotowanie, bo to właśnie powolne gotowanie sprawia, że mięso jest soczyste, delikatne i dobrze odchodzi od kości.
Żeberka teriyaki – posiłek dla fanów mięsnych dań
Żeberka dość często pojawiają się na stołach. Świetnie komponują się zarówno z warzywami, jak i z suszonymi owocami i bakaliami. My dziś mamy dla Ciebie przepis na duszone żeberka teriyaki w aromatycznym sosie. Kombinacja składników glazury m.in. sosu sojowego, sosu ostrygowego, sake, czerwonego wina, brązowego cukru i świeżego czosnku przenika struktury mięsa, nadając mu charakterystyczną głębię smaku. Uzupełnieniem tego mięsnego dania może być ugotowany ryż lub ewentualnie kasza oraz chrupiąca sałatka ze świeżych warzyw.
Jeśli Ty i Twoi bliscy lubicie żeberka teriyaki – przepis poniżej może Ci się spodobać i na stałe zagościć w Twoim menu. Smacznego!
Pokrój żeberka na kawałki o długości około 10 cm. Nie pozwól, aby żeberka były za długie lub za krótkie, następnie zamocz żebra w wodzie z odrobiną soli i odsącz.
Przygotuj garnek wrzącej wody, dodaj 1/2 łyżeczki soli, a następnie zblanszuj żeberka. Poczekaj, aż woda ponownie się zagotuje, następnie wyjmij żeberka i opłucz je zimną wodą.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj posiekany czosnek oraz posiekany imbir i smaż, aż zaczną wydzielać zapach. Następnie dodaj na patelnię 5 łyżek sosu sojowego i 2 łyżki sosu ostrygowego.
Na patelnię dodaj pozostałe przyprawy, wino, Sake, miód, brązowy cukier i przefiltrowaną wodę. Dobrze wymieszaj, aż przyprawy się połączą i rozpuszczą. Poczekaj, aż sos się zagotuje, następnie włóż żeberka na patelnię i gotuj na wolnym ogniu. Obróć żeberka, aby równomiernie wchłonęły sos!
Duś żeberka na małym ogniu, aż sos teriyaki zgęstnieje. Od czasu do czasu zamieszaj. Gdy sos się zredukuje do około 1/3 pierwotnej objętości, wyłącz kuchenkę, posyp żeberka białym sezamem i dobrze wymieszaj.
Połóż żeberka na talerzu i ciesz się ich smakiem. Żeberka z sosem teriyaki możesz podawać z białym ryżem.