Wiele osób z niecierpliwością czeka na sezon letni oraz sezon wiosenny. Jest to bowiem okres, w którym możemy wyprawić w ogrodzie fenomenalne przyjęcie z udziałem grilla i naszych znajomych. Jednocześnie wiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że sezon grillowy wymaga zaskoczenia zebranych gości unikalnymi przepisami, które zapiszą się w ich pamięci na długo. Wobec tego, idealnym rozwiązaniem okazują się żeberka z grilla na ostro. Pikantny smak połączony z dobrze wysmażonym mięsem oraz smakowitymi dodatkami z pewnością stanie się gwiazdą każdego przyjęcia w ogrodzie!
Żeberka na grilla - przepis, który nie sprawi nam większych problemów!
Żeberka na grilla - przepis to kilka kroków, które pozwolą nam wykonać unikalne danie o ponadprzeciętnie dobrym smaku i wyjątkowym aromacie. Pamiętajmy jednak, że przepis na żeberka z grilla zaczyna się od przygotowania pikantnej marynaty, w której kawałeczki mięsa powinny znajdować się przez co najmniej kilka godzin. Dzięki temu mięso nasiąknie smakiem, a także stanie się bardziej soczyste i miękkie tuż po grillowaniu. Oprócz przygotowania i czasu potrzebnego na "leżakowanie" żeberek w marynacie, ich wysmażenie na dobrze rozgrzanym grillu nie zajmie nam zbyt wiele czasu. Wystarczy grillować żeberka w folii przez około 40 minut, a następnie przez kolejne 10 minut podpiec je z każdej strony. Goście z pewnością na długo nie zapomną ich smaku!
Żeberka na grillu - przepis nie tylko na sezon grillowy
Żeberka na grillu - przepis ten jest dość uniwersalny. Wcale nie musimy się na niego decydować dokładnie w momencie, w którym rozpoczyna się sezon grillowy. Jeśli tylko dysponujemy piekarnikiem z funkcją grillowania i z termoobiegiem, to możemy to fenomenalne danie przygotować dosłownie o każdej porze roku. Oczywiście pamiętajmy, że konieczne będzie dobranie odpowiednich parametrów i temperatury pieczenia, by żeberka nie stały się zbyt suche.
Z czym można serwować żeberka z grilla na ostro?
Żeberka z grilla na ostro pasują do wielu, różnych dodatków. Wiele osób z pewnością postawić na młode ziemniaczki lub klasyczne frytki - to połączenie sprawdza się zawsze. Jednak jeśli mamy na to ochotę, takie żeberka możemy zaserwować w towarzystwie ryżu lub grillowanych, sezonowych warzyw. Ciekawym rozwiązaniem jest także podawanie żeberek na ostro ze świeżym pieczywem, a także z kultową sałatką colesław. Znajdźmy więc ulubione dodatki, a dzięki temu żeberka będą wybornie smakować.