Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wiele osób z niecierpliwością czeka na sezon letni oraz sezon wiosenny. Jest to bowiem okres, w którym możemy wyprawić w ogrodzie fenomenalne przyjęcie z udziałem grilla i naszych znajomych. Jednocześnie wiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że sezon grillowy wymaga zaskoczenia zebranych gości unikalnymi przepisami, które zapiszą się w ich pamięci na długo. Wobec tego, idealnym rozwiązaniem okazują się żeberka z grilla na ostro. Pikantny smak połączony z dobrze wysmażonym mięsem oraz smakowitymi dodatkami z pewnością stanie się gwiazdą każdego przyjęcia w ogrodzie!
Żeberka na grilla - przepis, który nie sprawi nam większych problemów!
Żeberka na grilla - przepis to kilka kroków, które pozwolą nam wykonać unikalne danie o ponadprzeciętnie dobrym smaku i wyjątkowym aromacie. Pamiętajmy jednak, że przepis na żeberka z grilla zaczyna się od przygotowania pikantnej marynaty, w której kawałeczki mięsa powinny znajdować się przez co najmniej kilka godzin. Dzięki temu mięso nasiąknie smakiem, a także stanie się bardziej soczyste i miękkie tuż po grillowaniu. Oprócz przygotowania i czasu potrzebnego na "leżakowanie" żeberek w marynacie, ich wysmażenie na dobrze rozgrzanym grillu nie zajmie nam zbyt wiele czasu. Wystarczy grillować żeberka w folii przez około 40 minut, a następnie przez kolejne 10 minut podpiec je z każdej strony. Goście z pewnością na długo nie zapomną ich smaku!
Żeberka na grillu - przepis nie tylko na sezon grillowy
Żeberka na grillu - przepis ten jest dość uniwersalny. Wcale nie musimy się na niego decydować dokładnie w momencie, w którym rozpoczyna się sezon grillowy. Jeśli tylko dysponujemy piekarnikiem z funkcją grillowania i z termoobiegiem, to możemy to fenomenalne danie przygotować dosłownie o każdej porze roku. Oczywiście pamiętajmy, że konieczne będzie dobranie odpowiednich parametrów i temperatury pieczenia, by żeberka nie stały się zbyt suche.
Z czym można serwować żeberka z grilla na ostro?
Żeberka z grilla na ostro pasują do wielu, różnych dodatków. Wiele osób z pewnością postawić na młode ziemniaczki lub klasyczne frytki - to połączenie sprawdza się zawsze. Jednak jeśli mamy na to ochotę, takie żeberka możemy zaserwować w towarzystwie ryżu lub grillowanych, sezonowych warzyw. Ciekawym rozwiązaniem jest także podawanie żeberek na ostro ze świeżym pieczywem, a także z kultową sałatką colesław. Znajdźmy więc ulubione dodatki, a dzięki temu żeberka będą wybornie smakować.
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Żeberka włóż do marynaty i pozostaw na noc.
Żeberka zawiń w folię i grilluj przez ok. 40 minut. Gdy żeberka będą miękkie, wyjmij je z folii i grilluj przez kolejne 15 minut.
Pikantne żeberka z grilla podawaj z pieczywem i sałatką, np. Colesław.