Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zielono mi! I sprawiła to nie tylko wiosna za oknem, ale też zielona zupa z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi.
Zielone warzywa uznawane są za te najzdrowsze i nawet mrożone zachowują swoje właściwości, szczególnie jeśli były zebrane w szczycie sezonu i od razu zamrożone. Zielone warzywa zawierają mnóstwo witamin, między innymi kwas foliowy, witaminę C, a także żelazo i magnez. Są także cennym źródłem błonnika, chlorofilu i kwasu liponowego, który jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Najlepiej spożywać je na surowo, ale tradycyjną zupę można też podkręcić kiełkami, o których właściwościach poczytacie tutaj.
Zieloną zupę z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi można podać w tradycyjnej postaci lub zmiksować na krem, co spodoba się zwłaszcza dzieciom, które mają długie zęby do warzyw. Moje dzieci od czasu zupy ufoludkowej uwielbiają kremy!
I choć mówi się dzieciom, że przy jedzeniu nie należy się bawić, przy talerzu takiej zupy aż korci, by zapytać: Grasz w zielone?
W garnku zagotowuję 0,5 l wody, do wrzątku wrzucam mrożony zielony groszek i fasolkę, zagotowuję.
W tym czasie cukinię myję, kroję wzdłuż dwukrotnie, a następnie w poprzek jak na plasterki.
Dodaję do garnka z warzywami. Jeśli trzeba, podlewam warzywa jeszcze odrobiną wody, gotuję 10 minut.
W 0,7 l zimnej wody rozprowadzam zupę brokułową, dodaję do garnka z warzywami i gotuję 5 minuty na małej mocy płyty, często mieszając.
Po zestawieniu z płyty dodaję do zupy jogurt naturalny (żeby się nie zwarzył, wcześniej hartuję go odrobioną zupy).
Zieloną zupę podaję z płatkami kukurydzianymi.