Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Por myjemy, kroimy wzdłuż na pół, przepłukujemy dokładnie liście, osuszamy. Kroimy w półtalarki. Cebulę kroimy w kosteczkę.
Na maśle podduszamy pora z cebulką.
W garnku zagotowujemy 0,7 l wywaru, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w mniejsze kawałki fasolkę szparagową (jeśli nie mamy młodej fasolki, wrzućmy ją do garnka 5 minut przed ziemniakami, bo będzie potrzebowała dłuższego czasu gotowania). Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i bukiet ziół. Gotujemy 15 minut.
Do garnka z zupą dodajemy podduszony por z cebulką, różyczki brokuła i groszek. Doprawiamy solą morską, gotujemy 5 minut (brokuły mają być lekko chrupiące, jeśli chcemy, aby były miękkie, gotujemy chwilę dłużej). Dodajemy do smaku kilka łyżeczek soku z cytryny.
Zupę z pora podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.
Zupę porową można zabielić jogurtem naturalnym, a także podawać jako krem – przed zmiksowaniem upewnijmy się, że wyciągnęliśmy z zupy wszystkie ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i bukiet ziół.