Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szparagi to prawdziwy hit wiosny. Wiele osób czeka na te warzywa przez cały rok, a gdy tylko pojawią się na straganach – z przyjemnością włączają je do swojego menu. Jeśli też szukasz pomysłu na szparagi – mamy coś specjalnie dla Ciebie! Zobacz przepis na zielone szparagi grillowane w boczku i przygotuj je razem z nami!
Grillowane szparagi – prosta i szybka przekąska
Szparagi to pyszne warzywa, które można przygotować na wiele sposobów. Sezon na nie trwa od końca kwietnia, aż do końca czerwca. W tym czasie warto włączyć je do swojej diety i serwować przygotowane z nich dania oraz przekąski. Szparagi mają też korzystny wpływ na nasz organizm – mają bowiem niewiele kalorii i są źródłem białka, błonnika pokarmowego, witamin C i E oraz beta-karotenu.
Jak zrobić szparagi z boczkiem z grilla?
Grillowane szparagi w chrupiącym boczku to małe co nieco – w sam raz na przekąskę w oczekiwaniu na dania główne podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Aby je przygotować, wystarczy owinąć boczkiem łodyżki szparagów, doprawić je solą i pieprzem, a potem przez chwilę grillować na rozgrzanym ruszcie. Świetnym uzupełnieniem będzie np. Sos Remulada WINIARY. Smacznego!
Szparagi owiń w plaster boczku. Dopraw solą i pieprzem, a następnie grilluj do momentu, aż boczek będzie rumiany.
Pod koniec grillowania skrop sokiem z cytryny.
Szparagi serwuj z sosem WINIARY.
Zosia