Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kolory i struktury mienią się w tym deserze, niczym w kalejdoskopie. Zawieszone w galaretce winogrona, zdają się lewitować. Co najlepsze, wykonanie tego deseru nie jest wcale trudne, a dostarczy Ci mnóstwa zabawy.
Przygotuj pierwszą galaretkę według przepisu na opakowaniu i ostudź.
Umyj winogrona i pokrój na kawałki.
Gdy galaretka wystygnie, ale jeszcze nie zgęstnieje, przelej ją równo do pojemniczków i dodaj owoce.
Tak przygotowaną galaretkę odstaw do lodówki na około 3 h.
Godzinę przed wyjęciem z lodówki - przygotuj kolejną galaretkę. Tym razem rozpuść ją w 300 ml gorącej wody i poczekaj, aż ostygnie. Gdy nabierze temperatury pokojowej, dodaj nasiona, orzechy oraz mleko owsiane. Ostudzoną masę wylej na zastygniętą galaretkę. Znów odstaw do lodówki.
Godzinę przed wyciągnięciem z lodówki, rozpuść ostatnie (trzecie) opakowanie galaretki w 200 ml gorącej wody i ostudź.
Ubij w mikserze śmietankę i powolnym strumieniem dodawaj ostatnią galaretkę ciągle mieszając. Ułóż ją na deserach i odstaw do lodówki na 1 h.
Na koniec, całość posyp prażonymi orzechami.
By wykonać skos, włóż szklankę do miseczki po przekątnej. Skos z pianki najlepiej zostawić na noc w lodówce, by się dobrze ściął (wszystko zależy od mocy lodówki i ustawionej w niej temperatury).