Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz pomysłów na smaczny i ciekawy obiad z ziemniaków? Mamy coś, co może Ci się spodobać. Oto nasz przepis na ziemniaki faszerowane pieczarkami z dodatkiem kapusty i papryki. Chrupiąca, serowa skorupka oraz bulion warzywny WINIARY świetnie uzupełniają całe danie. Masz chęć na taki posiłek? Sprawdź nasz przepis i zrób razem z nami nadziewane ziemniaki. Będzie prosto, smacznie i z lekkim twistem - nie będziesz żałować.
Przygotowanie tej potrawy zaczynamy od podpieczenia pokrojonych na pół ziemniaków oraz podsmażenia pozostałych warzyw. Gdy już te dwie rzeczy są gotowe – przechodzimy do faszerowania ziemniaków. Na koniec wszystko posypujemy tartym serem z odrobiną bułki tartej i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. Gdy ser będzie roztopiony, ziemniaki nadziewane grzybami są gotowe. Taki obiad może już trafić na stół. Ale to nie wszystko. Jeśli chcesz, możesz też urozmaicić to danie. Nasze ziemniaki faszerowane grzybami świetnie smakują z dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Możesz je też podać z innymi sosami albo z sałatką ze świeżych warzyw czy z buraczkami na ciepło.
Ziemniaki faszerowane kapustą kiszoną to ciekawy, prosty i bardzo smaczny pomysł na obiad, który nie nadwyręża domowego budżetu. Możesz go zrobić, wykorzystując też inne warzywa lub przyprawy, które akurat masz w swojej kuchni. Jeśli Ty i Twoi bliscy lubicie wariacje na temat ziemniaków, ten przepis na ziemniaki faszerowane z pieczarkami trafi w wasz gust! Przekonaj się, jak to smakuje i sprawdź czy ten posiłek na stałe zagości w waszym menu.
Chcesz odkryć więcej pomysłów na smaczne posiłki? Świetnie się składa, bo na stronie WINIARY znajdziesz wiele inspiracji nie tylko na ziemniaki nadziewane pieczarkami. Sprawdź nasze przepisy i gotuj razem z nami!
Ziemniaki przecinamy na pół. Skrapiamy oliwą i doprawiamy solą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 30-45 min, aż będą miękkie.
Cebulę kroimy w kostkę. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku i siekamy. Pieczarki kroimy na plastry. Paprykę kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, smażymy pieczarki, aż staną się rumiane i stracą na objętości. Dodajemy cebulę i smażymy, aż zmięknie. Następnie dodajemy kiszoną kapustę i smażymy całość mieszając ok. 3-5 min. Pod koniec smażenia dodajemy paprykę.
Upieczone ziemniaki wydrążamy przy pomocy łyżki tak, aby utrzymać ich formę i nie zniszczyć skórki. Wydrążony miąższ mieszamy z usmażoną kapustą z grzybami. Doprawiamy bulionem warzywnym WINIARY, a następnie faszerujemy ziemniaki. Gotowe układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy tartym serem oraz bułką tartą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 20 min.
Podajemy z majonezem WINIARY i szczypiorkiem.