Święta to bez wątpienia jeden z najbardziej magicznych okresów w roku. Zwykle w tym momencie zasiadamy do wspólnego stołu i delektujemy się przygotowanymi potrawami. Jednak nawet w przypadku, kiedy chcemy pozostać wierni tradycji, możemy zadbać o to, by na wigilijnym stole zagościła odrobina fantazji i kreatywności. Chrupiące
frytki z piekarnika być może ze świętami Bożego Narodzenia nie do końca się kojarzą. Jeśli jednak zdecydujemy się je przygotować z karpia, możemy pozytywnie zaskoczyć zebranych gości. Frytki z karpia to pomysł na to, by na stole zagościła odrobina fantazji i dobrego humoru. Przypadną one do gustu zarówno najmłodszym, ale także i dorosłym, którzy do tej pory przyzwyczajeni byli do klasycznej, smażonej wersji wigilijnej ryby. Warto więc sprawić, by te święta były jeszcze bardziej magiczne od poprzednich, a frytki z karpia z całą pewnością w tym pomogą.
Frytki z karpia - proste przygotowanie, unikalny smak
Wieczerza wigilijna poniekąd jest dość stresująca dla osób, które ją organizują. Wszystkie prosty powinny być serwowane ciepłe, a przygotowanie większości z nich zabiera dość dużo czasu. Jednak frytki z karpia to przepis prosty i na tyle szybki, że wykonamy je w niecałe 25 minut. Można jedynie dzień wcześniej przygotować sobie filety z tej smakowitej ryby i pokroić je na paski tak, by swoim kształtem przypominały smakowite frytki. Pamiętajmy o tym, że na filecie nie może pozostać skóra, więc trzeba ją dokładnie usunąć. Opcjonalnie, możemy nawet zamarynować karpia w czosnku i innych przyprawach na całą noc. Dzięki temu, tuż przed wigilią, wystarczy zanurzyć paseczki w mące z przyprawami i smażyć na złoty kolor. Takie danie podbije kubki smakowe każdego z gości.
Z czym podawać frytki z karpia?
Frytki z karpia to swojego rodzaju przekąska, która będzie dodatkiem na świątecznym stole. Raczej nie trzeba podawać do nich chleba, ziemniaków lub innych dodatków. Jednocześnie, najlepszym rozwiązaniem będzie tu sos chrzanowy lub tatarski WINIARY. Można oba dipy podawać w dwóch, osobnych miseczkach, aby goście mogli wybrać ten, który najlepiej wpisuje się w ich preferencje smakowe. Oczywiście sam wybór sosów jest tu dowolny, aczkolwiek klasyczny dip tatarski oraz głęboki w smaku i aromatyczny
sos chrzanowy, najlepiej dopasują się do ryby. Opcjonalnie, ciekawym rozwiązaniem, które wzbogaci frytki z karpia, może być także lekko pikantny sos pomidorowy z dodatkiem ziół. Warto jednak zachować umiar, co do ilości papryczek chilli.