Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Klasyczny hummus to danie z kuchni arabskiej, przygotowywane z nasion ciecierzycy i dodatku pasty tahini (sezamowej). Smak hummusu może wzbogacić Przyprawa do zup, sosów i sałatek WINIARY, kumin, ostra papryka w proszku i garść innych przypraw.
Oliwa lub olej rzepakowy zapewnią kremową konsystencję arabskiego dania – hummus polecamy podawać z chrupiącym chlebkiem i świeżymi warzywami.
Cieciorkę przepłucz, włóż do garnka i zalej wodą – musi być jej ok. 2 razy więcej jak cieciorki. Zostaw na noc.
Następnego dnia odcedź cieciorkę, wsyp do garnka raz jeszcze, dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej i zalej wodą – kilka centymetrów ponad poziom cieciorki.
Gotuj ciecierzycę ok. 40 minut, aż będzie miękka – powinna się rozpadać pod palcami.
Po tym czasie odcedź ciecierzycę, ale nie wylewaj wody.
Włóż ciecierzycę do naczynia z blenderem, dodaj tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz, przyprawy (papryka ostra, wędzona, kumin - jeśli masz, możesz dodać także kilka kropli Maggi) i zmiksuj dodając wodę z gotowania – po trochu, żeby hummus nie wyszedł zbyt rzadki.
Możesz dodać też oliwy albo oleju rzepakowego dla kremowej konsystencji. Posyp świeżą natką pietruszki. Podawaj z chlebem albo świeżymi warzywami.