Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ryż opłukuję na sicie, pozostawiam do osączenia. Cebule obieram i kroję w małą kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzewam masło, wrzucam posiekaną cebulę i smażę kilka minut aż do zeszklenia. Wtedy ryż mieszam i smażę ok. 2-3 minuty aż ryż stanie się szklisty.
Natępnie na patelnię wlewam pół szklanki gorącego bulionu i mieszam, przykrywam pokrywką patelnię i duszę całość na niewielkim ogniu pod przykryciem.
Kiedy płyn się zredukuje (ryż wchłonie bulion), uzupełniam go ponownie gorącym bulionem - wlewam stopniowo 1/2 szklanki, postępując tak aż do wyczerpania bulionu.
W razie gdyby ryż byłby jeszcze za twardy wlewam kolejne 1/2 szklanki bulionu.
Pod koniec duszenia doprawiam ryż do smaku solą, pieprzem, curry i kurkumą. Dokładnie mieszam i zdejmuję patelnię z ognia.