Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Leczo jest dosyć popularną potrawą i chyba każdy ma swój sprawdzony sposób na przygotowanie tego dania. Moje leczo bardziej przypomina zupę, a przepis dostałam dobrych kilka late temu do teściowej. Mój mąż przyzwyczajony do kuchni swojej mamy nie chciał rezygnować z tych przyzwyczajeń a ja chciałam przenieść do naszego domu trochę smaków z kuchni jego mamy.
Leczo z kiełbasą jest wbrew pozorom bardzo proste w przygotowaniu, choć pracochłonne. Każdego roku w sezonie paprykowym gotuję ogromny gar lecza i robię zapasy na zimę. Ugotowane leczo można zamrozić lub zamknąć w słoikach i wypasteryzować.
(z podanych składników przygotujemy około 8-10 porcji zupy)
Polecam też przepisy na inne zupy z papryką :
Pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świezym tymiankiem
Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami
Paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy z niej gniazda nasienne a następnie kroimy w kostkę.
Pokrojoną paprykę wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 1 godzinę.
W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę na złoty kolor.
Kiełbasę kroimy w kostkę i razem z cebulą dodajemy do gotującej się papryki. Gotujemy kolejną godzinę.
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy wędzoną paprykę i koncentrat pomidorowy.
Całość dokładnie mieszamy.
Zupa a’la leczo z kiełbasą najlepsza jest następnego dnia. Podana z kromką chleba smakuje rewelacyjnie.