Zupa aztecka to danie, które w Polsce, a także w innych krajach Europy nie jest popularne. Jednak już po samej nazwie można się domyślić, w jakim kraju jest ono przygotowywane regularnie. Okazuje się, że zupa aztecka pochodzi z Meksyku, aczkolwiek z tą, starożytną cywilizacją nie ma ona zbyt wiele wspólnego. Jest to danie tradycyjne, które wyróżnia się wyjątkowo intensywnym smakiem, a także przyjemnym aromatem. Jak przystało na potrawy
kuchni meksykańskiej, nie brakuje tu również odrobiny pikantności. Dużym plusem zupy azteckiej jest to, że jest to danie jednogarnkowe i składa się wyłącznie z kilku, prostych składników. Faktem jest, że zaskoczeniem może być papryczka pasilla, której faktycznie nie dostaniemy w polskim sklepie. Jednak można ją bez problemu zamówić online i jest to bardzo istotne, gdyż w dużej mierze warunkuje ona głęboki intensywny smak zupy azteckiej.
Zupa aztecka - oryginalny i sprawdzony pomysł na obiad
Zupa aztecka jest potrawą mało znaną. Można nawet powiedzieć, że niewiele osób o niej właściwie słyszało. Jednocześnie to właśnie sprawia, że będzie ona jednym z lepszych pomysłów na obiad, którym zaskoczymy naszych gości. Wbrew pozorom, jej przygotowanie nie jest takie trudne. Wystarczy kilka prostych składników, a także wspomniana wcześniej papryczka. Wszystko gotuje się razem, w jednym garnku, bez najmniejszych problemów. Całość powinna zająć nie więcej niż około 30 minut. Dzięki tej zupie, uda się nam wprowadzić odrobinę świeżości i kreatywności do naszej kuchni. W prosty sposób podbijemy kubki smakowe naszych gości i zadbamy o to, że poproszą oni o dokładkę. Wobec tego, ugotujmy nieco większą porcję zupy azteckiej. Z pewnością szybko zniknie ona z garnka. Jeśli nie, to zawsze możemy wykorzystać ją na drugi dzień i zabrać ze sobą do pracy. Nie straci ona swojego smaku ani także aromatu.
Zupa aztecka - z czym powinno się ją podawać?
W najbardziej tradycyjnej i klasycznej wersji, zupa aztecka podawana jest z chrupiącymi kawałeczkami tortilli oraz plasterkami awokado, które są w niej zanurzone. Jednocześnie, jeśli chodzi o kwestię dekoracji, a także innych dodatków, to mamy tu dość dużą dowolność. Jeśli chcemy, możemy posypać jeszcze gorącą zupę startym serem oraz z łyżką śmietany na wierzchu. Możemy także dodać jej nieco więcej kolorytu i posypać ją szczypiorkiem lub listkami bazylii. Tak naprawdę, do zupy zamiast pasków tortilli można zaserwować także klasyczne grzanki. Wybierzmy więc te dodatki, które się najlepiej u nas sprawdzają.