Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Suszone grzyby włóż do mniejszego garnka i zalej szklanką zimnej wody. Grzyby odstaw na godzinę do namoczenia. Następnie ugotuj i wywar zachowaj.
Grzyby mrożone – rozmroź i osusz papierowym ręcznikiem. W sezonie warto wykorzystać świeże grzyby. Świeże grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.
Cebulę, czosnek, ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i przesmaż krótko na rozgrzanej oliwie z masłem.
Dodaj pokrojone w kawałki świeże/mrożone grzyby (kilka sztuk odłóż) i podlej białym winem.
Następnie wlej wywar z grzybami i bulion jarzynowy. Gotuj przez ok. 20 minut.
Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę borowikową zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż odłożone grzyby.
Zupę borowikową nałóż do talerzy. Każdą porcję udekoruj plasterkami grzybów i posiekaną natką pietruszki. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem.