Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Filety z dorsza skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i natrzyj oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz suszonym majerankiem. Odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na maśle z oliwą, następnie zdejmij z patelni i odstaw.
Warzywa obierz. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Seler, pietruszkę i marchewkę pokrój w kostkę (1 x 1 cm).
W garnku o grubszym dnie rozgrzej łyżkę masła i oliwy, wrzuć drobno posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj resztę warzyw i podsmaż.
Do garnka dodaj grzyby i zalej gorącym bulionem (3 kostki na 1.5l wody). Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie upiecz dorsza w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez ok. 30 minut.
Zupę borowikową dopraw solą i pieprzem do smaku i zapraw słodką śmietanką. Na koniec dodaj suszony majeranek.
Upieczoną rybę wyłóż na talerze i zalej zupą borowikową.