Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nastawiam piekarnik na 220 st. C. Pieczarki dokładnie oczyszczam, odcinam nóżki, wydrążam kapelusze. Nóżki drobno kroję.
Cebulę siekam, podduszam na maśle, dodaję posiekane nóżki pieczarek, chwilę duszę, dodaję natkę pietruszki, tarte migdały, wyciśnięty przez praskę czosnek. Duszę do odparowania wody, doprawiam solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem napełniam kapelusze pieczarek, na każdy kapelusz nakładam wiórek masła i posypuję tartym serem.
Kapelusze zapiekam około 20 minut, aż wierzch nabierze ciemnozłotego koloru.
Brokuła oczyszczam, dzielę na małe różyczki, wrzucam do wrzącej wody, lekko posolonej i z dodatkiem łyżeczki cukru. Gotuję 5 minut, po tym czasie odsączam i płuczę zimną wodą.
Wywar podgrzewam, do wrzącego wywaru dodaję brokuła, dodaję trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, gotuję chwilę.
Zdejmuję z płyty, odlewam do mniejszego garnuszka chochlę zupy, rozprowadzam w niej serek topiony, dodaję do garnka z resztą zupy, mieszam, doprawiam czarnym pieprzem.
Podaję z faszerowanymi kapeluszami pieczarek.