Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W rondlu lekko rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podduszamy pokrojona w kostkę cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Podlewamy cebulkę i ziemniaki wywarem, zagotowujemy. Dodajemy obrane ząbki czosnku, gotujemy 5 minut, dodajemy mrożone różyczki brokuła, gotujemy kolejne 10 minut.
Zestawiamy garnek z kuchenki, zupę brokułową miksujemy na krem, doprawiamy solą i sokiem z limonki.
Zupę brokułową podajemy z gorącą pieczoną ciecierzycą, posypujemy startym na płatki lub wiórki parmezanem. Doprawiamy pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Ciecierzycę płuczemy na sicie, osuszamy na listku ręcznika papierowego. Przekładamy do miski.
Skrapiamy ciecierzycę oliwą, posypujemy przyprawami, delikatnie mieszamy.
Przekładamy ciecierzycę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy ok. 40 minut. W połowie czasu pieczenia delikatnie mieszamy ciecierzycę.