Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dzisiejszy pomysł to prosta zupa z ciekawymi dodatkami. Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami to danie, które sprawdzi się idealnie, kiedy niespodziewanie wpadną do Ciebie z wizytą goście lub przyjaciele zapowiedzą się na ostatnią chwilę. Zupę przygotujesz bez długiej listy zakupów, a wykwintnymi dodatkami zaskoczysz gości.
Pieczony pasternak (nie mylić z pietruszką!) nada zupie słodyczy, z kolei uprażone orzechy będą przyjemnie chrupać. Pasternak i pietruszka to łudząco podobne do siebie warzywa, które zdarza się mylić nawet samym sprzedawcom. Pasternak ma słodki orzechowy zapach, a w smaku zbliżony jest do marchewki – i właśnie o taką kombinację aromatów nad chodzi. Pasternak ma niedużo kalorii, zawiera także kwas foliowy, magnez, witaminę C i sporo błonnika.
Brokuły z dodatkiem przypraw znajdziesz w saszetce Zupy Brokułowej Jak u Mamy WINIARY. Dzięki tej małej pomocy, zupa będzie gotowa naprawdę szybko!
Dowiedz się, jak przygotować domowy susz warzywny i sprawdź, jak przygotować wiosenne zupy!
Zupa wiosenna z kurczakiem
Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem
Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem
Wiosenna zupa ogórkowa ze szczawiem
Zupa z pokrzywy z kaszą jaglaną
Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
Pora dokładnie umyć, pokroić w półksiężyce.
Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę.
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek.
Dodać pora, pokrojone ziemniaki oraz kurkumę. Całość krótko podsmażyć, następnie zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie warzywa.
Gotować na wolnym ogniu, przez ok. 15 minut – aż warzywa zmiękną.
W międzyczasie pasternak obrać, pokroić w słupki o długości ok. 4 cm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić oliwą i posypać pieprzem ziołowym. Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut – aż pasternak zmięknie i się zrumieni.
Kiedy warzywa w garnku zmiękną, dodać opakowanie Zupy Brokułowej Jak U Mamy WINIARY. Dobrze wymieszać. Dodać sok z cytryny oraz kmin rzymski.
Zupę zagotować i zmiksować na gładki krem, w trakcie miksowania dolać śmietanę.
Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolać odrobinę wody.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Orzechy delikatnie uprażyć.
Zupę podawać z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami.