Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa na co dzień – jaka musi być? Szybka i prosta, żeby można ją było przygotować jeszcze przed wyjściem do pracy albo zaraz po powrocie (bez stresu, że domownicy w tym czasie pomrą z głodu). I pyszna, bo przecież nie jemy tylko po to, by przeżyć :) Taka jest zupa brokułowa z ryżem jaśminowym i koperkiem.
Właściwie zupa brokułowa z ryżem robi się sama – w kuchni nie musi być nikogo do pomocy. Ale przy stole na pewno zgromadzi się komplet domowników! :) Smacznego 🙂
Zobacz też inne nasze przepisy na zupy z ryżem:
Zupa koperkowa z ryżem
Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem
Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą
Ryżanka – przepis na zmówienie czytelniczki
Zupa z selera naciowego z ryżem
Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną
Zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem
Zupa ze świeżego szczawiu z ryżem
Zielona zupa
Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach, por kroimy w cienkie plasterki i siekamy.
Podduszamy warzywa ma maśle, dorzucając dwie gałązki koperku.
Dodajemy 1 l wody, zagotowujemy.
Dodajemy przepłukany na sicie ryż, ponownie zagotowujemy, dodajemy kostkę rosołu drobiowego WINIARY, brokuła podzielonego na małe różyczki i gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy połowę posiekanego koperku.
Zestawiamy garnek z zupą z kuchenki, odstawiamy pod pokrywką na 10 minut.
Zupę brokułową z ryżem zabielamy śmietaną, podajemy z koperkiem.