Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Warzywa myjemy. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w kostkę. Brukselkę w razie konieczności obieramy z zewnętrznych liści, małe główki pozostawiamy w całości, duże kroimy w ćwiartki. Por kroimy w półtalarki, cebulę w kostkę.
Na odrobinie oleju podduszamy cebulkę, dodajemy pokrojone warzywa, listek laurowy i ziele angielskie, chwilę dusimy.
Podlewamy warzywa 0,75 l wody, gotujemy 15 minut, pod koniec dodajemy suszoną natkę pietruszki lub koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pierś kurczaka kroimy w poprzek, skrapiamy olejem, oprószamy przyprawami (jeśli mamy czas, przygotowujemy pierś wcześniej i odstawiamy na kilka godzin do lodówki).Rozgrzewamy patelnię grillową, smażymy po 7 minut z każdej strony.
Zupę zabielamy śmietaną, podajemy z kawałkami grillowanej piersi kurczaka. Posypujemy świeżo posiekaną zieleniną.