Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Buraki to jedno z najzdrowszych warzyw, które moim zdaniem gości w naszych kuchniach zbyt rzadko. Dlatego staram się sięgać po nie nie tylko z okazji świąt i używać ich do sałatek, zapiekanek, a przede wszystkim do zup, ze szczególnym uwzględnieniem zupy buraczkowej. Piękna barwa buraków zapewnia nietuzinkowy wygląd każdemu daniu – dokładnie w ten sposób kusi swoim intensywnym czerwonym kolorem moja zupa buraczkowa.
Niech Cię nie zmyli dość długa lista składników – zupa buraczkowa jest bardzo prosta do przygotowania. Podstawą są oczywiście buraki, które nadają jej kolor i główny akcent smakowy, zaś inne warzywa jak marchewka, pietruszka, czy ziemniaki nadają jej treściwego charakteru. Przysłowiową wisienką na torcie w przypadku zupy buraczkowej będzie łyżka gęstej śmietany i szczypta świeżego koperku. Dzięki temu zupa buraczkowa będzie pyszna i niezwykle efektowna dla oka.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, zobacz też inne przepisy na zupy ze śmietaną:
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
Zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi
Zobacz Barszcz ukraiński z botwinką
Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem
Chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką
Dowiedz się też więcej o tym jak jak zabielać zupę, jak zagęszczać zupy i jak uratować przesoloną zupę!
Przygotuj bulion, powinien być gorący. Doprowadź go do wrzenia i trzymaj na małym ogniu.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, marchewkę i korzeń pietruszki obierz, następnie pokrój na talarki.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Następnie wrzuć marchew i pietruszkę. Podsmażaj dalej przez około 5 minut.
Ziemniaki pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj. Do wywaru dorzuć ziemniaki i zagotuj. Następnie dodaj kapustę.
Do garnka dodaj zawartość patelni i opakowanie Barszczu-koncentratu z przyprawami Winiary. Dopraw: liściem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i ziarenkami pieprzu.
Całość gotuj przez ok. 15 minut.
Na koniec dodaj do zupy buraczkowej przeciśnięty czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę buraczkową możesz podać z kleksem śmietany, posypaną świeżym koperkiem.