Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa cebulowa w postaci aksamitnego kremu podana w apetycznym naczyniu z chleba żytniego. Coś pysznego! Kto nie jadł nigdy zupy cebulowej, ten nie wie, że odpowiednio potraktowana cebula może stracić swój ostry charakter i oddać potrawie delikatną słodycz. A wszystko za sprawą powolnego karmelizowania cebuli. To właśnie dzięki niemu zupa cebulowa krem ma tak wyjątkowy smak. To również jedyna trudność przy przygotowywaniu tej zupy, jednak nie chodzi wcale o umiejętności, ile o cierpliwość, bo karmelizowanie cebuli powinno trwać nawet dwie godziny.
Doskonałą bazą zupy cebulowej, zamiast tradycyjnego wywaru wołowego, jest aromatyczna Zupa Jarzynowa Nasza Specjalność Winiary. Dzięki niej możemy całą naszą uwagę skupić na karmelizowaniu cebuli, czyli najważniejszym kroku w przygotowaniu zupy.
Zupa cebulowa krem została podana w apetycznych miseczkach z chleba żytniego. Chlebowe miseczki możecie upiec według tego przepisu lub kupić gotowe.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, karmelizujemy 1,5-2 godziny na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.. Gdyby cebula przywierała do dna, podlewamy ją niewielką ilością wody, by zapobiec jej przypalaniu. Kiedy cebula będzie skarmelizowana (nabierze delikatnego złotego koloru), dodajemy suszony tymianek, jeszcze chwilę karmelizujemy, odkładamy 2 łyżki do dekoracji zupy.
W 1 l wody rozprowadzamy zawartość opakowania z zupą jarzynową, dodajemy zupę do skarmelizowanej cebuli, dodajemy łyżeczkę suszonego tymianku, gotujemy 10 minut.
Zupę miksujemy na krem. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i w razie konieczności solą.
Zupę cebulową podajemy w chlebowych miseczkach, do każdej porcji dodajemy łyżkę karmelizowanej cebulki.