Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chrupiąca, a jednak delikatna pierzynka z ciasta francuskiego, a pod nią, w gorącej kokilce, pyszna zupa cebulowa. Staram się nie dotykać kokilki póki względnie nie wystygnie, ale ta zupa jest tak apetyczna, że muszę ją jeść niemal natychmiast po wyciągnięciu z piekarnika i zdarza mi się poparzyć palce.
Cebulę na zupę cebulową powinno się najpierw cierpliwie dusić. To swego rodzaju rytuał, który kiedyś uznawałam za niezbędny do osiągnięcia pysznego efektu, ale dziś już wiem, że zupa cebulowa nie musi być przygotowana tak długo, jak rosół 🙂 Ciasto francuskie też kupuję gotowe, chłodzone, nie mrożone. Próbowałam kiedyś własnoręcznie przygotować ciasto francuskie i wyszły z niego pyszne ciasteczka na słodko, ale tego kulinarnego sukcesu nigdy nie powtórzyłam, bo było to bardzo dawno temu i nie zapisałam sobie przepisu.
Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego może być zapieczona w różnych naczyniach. Robiłam test niektórych – wyniki testu możecie zobaczyć tutaj. Choć można wykorzystać też miseczki silikonowe, to jednak mi przyjemniej się je z kokilek.
Podoba Wam się zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego? Wypróbujcie nasze inne przepisy na zupę cebulową:
zupa cebulowa z grzankami
staropolska zupa cebulowa
zupa cebulowa z serowymi grzankami
Zobacz też
Zobacz Zupa cebulowa krem
Zobacz Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami
Zobacz Łagodna zupa cebulowa krem z prażonymi pestkami dyni i słonecznika
Zobacz Zupa cebulowa z winem
Cebulę obieram, kroję w piórka, duszę na maśle około godziny, na najmniejszej mocy płyty.
Podlewam cebulę winem, duszę, aż większość płynu odparuje, dodaję pół łyżeczki mielonego kminku.
Podlewam wywarem i gotuję jeszcze pół godziny.
Pod koniec gotowania doprawiam zupę świeżo mielonym pieprzem, szczyptą soli i szczyptą cukru.
Na chwilę przed końcem gotowania zupy piekarnik nagrzewam do 210 stopni (z termoobiegiem).
Ciasto francuskie rozwijam, za pomocą miseczki wycinam krążki o średnicy ok. 1 cm większej od średnicy kokilek.
Zupę nalewam do kokilek przeznaczonych do zapiekania, posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem, przykrywam krążkami wyciętymi z ciasta francuskiego. Dociskam ciasto na obrzeżach kokilki.
Tak przygotowaną zupę zapiekam w piekarniku około 15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Podaję zaraz po wyciągnięciu kokilek z piekarnika.