Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Danie idealne dla wielbicieli tradycyjnej zupy cebulowej i konfitury z czerwonej cebuli. Zupa cebulowa z czerwonej cebuli jest bardzo delikatna, ale jednocześnie wyrazista. Najlepiej smakuje w towarzystwie grzanki serowej i świeżych ziół. Zupę z czerwonej cebuli można posypać natką pietruszki, świeżym tymiankiem lub szczypiorkiem. W każdej wersji będzie równie smaczna.
Zobacz też
Zobacz Zupa cebulowa krem
Zobacz Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami
Zobacz Łagodna zupa cebulowa krem z prażonymi pestkami dyni i słonecznika
Zobacz Zupa cebulowa z winem
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane.
Cebulę dusimy około 7-8 minut często mieszając . Dodajemy ocet balsamiczny i cukier i dusimy kolejne 5 minut pilnując, aby cebula się nie przypaliła. Ma być jedynie delikatnie zeszklona.
Całość zalewamy zimnym bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy suszony tymianek, pieprz ziołowy i gałkę muszkatołową. W razie potrzeby solimy. Trzymamy na gazie jeszcze około 5 minut.
Do miseczek żaroodpornych nalewamy porcję zupy. Bagietki kroimy i układamy po jednej kromce do każdej miseczki. Posypujemy startym serem.
Piekarnik nagrzewamy do 150 C (grzanie na górną grzałkę). Wstawiamy miseczki i pieczemy do momentu aż ser się rozpuści.
Gotowe porcje zupy cebulowej z czerwonej cebuli zostawiamy do lekkiego wystudzenia i posypujemy natką pietruszki.