Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Od pewnego czasu przymierzałam się do ugotowania zupy cebulowej. Nie ukrywam, że nieco przerażała mnie niemała ilość cebuli do pokrojenia, ale czasem trzeba się nieco poświęcić dla pysznej zupy. Poza tym jest niezawodny sposób na to aby nie uronić ani jednej kropli łzy podczas krojenia cebuli.Jeśli go jeszcze nie znacie to zapraszam do wpisu, gdzie prezentujemy kilka sposobów na ułatwienie sobie pracy w kuchni.
Zupa cebulowa z grzankami wbrew pozorom jest całkiem prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Jest delikatna w smaku i idealnie łączy się z serową grzanką. Bardzo podoba mi się taka nieco inna forma podania cebulowej, bo niezbyt często serwuję zupy w naczyniach żaroodpornych, ale dzięki temu ta zupa zdecydowanie zyskuje. Jeśli nie macie miseczek żaroodpornych to grzanki serowe można upiec w piekarniku osobno i zaraz po upieczeniu dodać do zupy.
Można też przygotować maleńkie grzanki ziołowe i ciepłą zupę posypać porcją startego sera.
Smacznego :)
Zapraszam też po więcej przepisów na cebulową:
Staropolska zupa cebulowa
Zupa cebulowa z serowymi grzankami
Zobacz też
Zobacz Zupa cebulowa krem
Zobacz Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami
Zobacz Łagodna zupa cebulowa krem z prażonymi pestkami dyni i słonecznika
Zobacz Zupa cebulowa z winem
Obraną cebulę kroimy w piórka . W głębokiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy na średnim ogniu 25-30 minut, co jakiś czas mieszając. Cebula powinna lekko zbrązowieć.
Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do cebuli razem z łyżeczką cukru. Mieszamy i smażymy do momentu aż cukier się skarmelizuje.
Zwiększamy ogień i dodajemy wino. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy drewnianą łyżką zeskrobując z dna przyklejoną cebulkę.
Gotujemy około 3 minuty i dolewamy bulion. Gotujemy 30 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i tymiankiem.
Bagietkę kroimy na kawałki i posypujemy startym serem.
Do miseczek żaroodpornych wlewamy porcję zupy i wkładamy grzankę z serem. Można też dodatkowo posypać jeszcze serem całą zupę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C na górną półkę.
Zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści i brzegi grzanki zaczną się przyrumieniać.
Do każdej miseczki wsypujemy łyżkę posiekanego szczypiorku.