Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wykwintna i pożywna zupa cebulowa, do której przygotowania nie potrzeba wcale długiej listy składników ani też długich godzin przygotowania. Zupa cebulowa z dodatkiem białego wina i tymianku przeniesie nas w rejony Francji. Chrupiąca ciabatta doda natomiast zupie charakteru. Zupa cebulowa zaserwowana na przyjęciu zachwyci gości, a gospodarze nie spędzą w kuchni specjalnie dużo czasu, przygotowując jednocześnie efektowne danie.
Wino może być świetną bazą zupy. Zobacz przepisy na zupy na winie:
Włoska zupa z soczewicy na białym winie
Zupa z muli duszonych w białym winie
Zupa z pieczonej cebuli
Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym
Zobacz też
Zobacz Zupa cebulowa krem
Zobacz Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami
Zobacz Łagodna zupa cebulowa krem z prażonymi pestkami dyni i słonecznika
Zobacz Zupa cebulowa z winem
Cebule obrać, pokroić w piórka.
W większym garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Pod koniec szklenia dodać cukier, aby cebula się skarmelizowała.
Kurczaka obrać, pokroić w średniej wielkości kawałki, doprawić przyprawami, wymieszać z oliwą. Zamacerowane mięso podsmażyć krótko na rozgrzanej patelni i dodać do przygotowanej cebuli.
Całość zalać bulionem warzywnym oraz białym winem.
Gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Pod koniec gotowania zupę cebulową doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
Zupę cebulową podawać z kromkami bagietki lub ciabatty z oliwkami.