Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa cebulowa w prostszej wersji, bez dodatku wina i bez zapiekania w piekarniku. Przygotujecie ją w trzech prostych krokach. Jedyna trudność, to konieczność wykazania się cierpliwością i… troskliwością. Cebulę trzeba bowiem długo dusić i na dodatek często jej doglądać. Nie myślcie, że zostawicie ją na kuchence i zajmiecie się swoimi sprawami. Cebula nie może się zrumienić, a ma się najpierw zeszklić, a potem lekko skarmelizować.
Zupa cebulowa tylko z nazwy brzmi groźnie. Cebula podczas długiego duszenia traci swój ostry smak, a zupa nabiera słodkiego smaku. Doskonale komponuje się z suszonym tymiankiem, dodajcie więc do garnka sporą szczyptę, nawet dwie. A jeśli wciąż nie jesteście przekonani, czy zupa z cebuli przypadnie Wam do gustu, zmiksujcie ją na gładki krem. Kiedy cebula nie rzuca się w oczy, można zapomnieć o tym, że jest głównym składnikiem tego dania.
Łagodną zupę ożywia dodatek parmezanu. Może być już gotowy tarty, ale uroku dodaje zupie możliwość własnoręcznego starcia sera nad talerzem zupy.
Sprawdź nasze inne przepisy na zupy z dodatkiem parmezanu:
Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem
Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem
Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi
Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą
Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem
Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami
Zupa z pieczonej dyni z chipsami z parmezanu
Zobacz też
Zobacz Zupa cebulowa krem
Zobacz Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami
Zobacz Łagodna zupa cebulowa krem z prażonymi pestkami dyni i słonecznika
Zobacz Zupa cebulowa z winem
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. W rondlu o grubym dnie roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i dusimy godzinę, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając (cebula powoli zacznie się karmelizować).
Pod koniec duszenia dodajemy sporo suszonego tymianku, po chwili podlewamy cebulę bulionem i chwilę gotujemy.
Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z dużą ilością parmezanu