Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa cebulowa, jakiej nie znacie
W zależności od inwencji kucharza zupa cebulowa może być ostra, łagodna, gęsta lub kremowa, podana z różnymi dodatkami. Niezależnie czy cenicie ją za smak i prostotę, czy wolicie jej bardziej wyrafinowane oblicze, jedno jest pewne: warto wpisać ją jako stały punkt w menu, szczególnie w te chłodniejsze dni. Jest bardzo zdrowa, pożywna, a jej składniki niewiele kosztują.
Podstawą naszej zupy są: pieczone warzywa korzenne, oczywiście cebulka, ziemniaki oraz bulion warzywny WINIARY. W zależności od stopnia obróbki i użytych ziół, cebulowa będzie miała nieco inny smak – lekko zeszklone warzywa sprawią, że danie pozostanie delikatnie słodkie, mocno przypieczone nadadzą potrawie nieco ostrości. Najciekawszym jednak dodatkiem są łupiny cebuli. Zamiast je wyrzucać, warto na czas gotowania włożyć je do garnka. Podkręcą smak i kolor zupy. Oczywiście przed samym podaniem, należy je wyłowić.
Wielbicielom gęstych potraw na pewno zasmakuje cebulowa w formie kremu. Jej aksamitną formę wzbogacą aromatyczne przyprawy, takie jak tymianek, ziele angielskie i świeżo zmielony pieprz. Warto podać do niej domowe grzanki, do których świetnie nada się lekko wyschnięty chleb. Co jeśli nie krem? Zupę cebulową łatwo zmienić w gulasz! Wystarczy wkroić do niej ulubione warzywa i wlać passatę. W ten sposób możesz cieszyć się ulubionym daniem na wiele sposobów. Smacznego.
Cebule obierz, następnie pokrój je w piórka. Cebulę oraz łupiny, a także pokrojoną drobniej marchewkę i pietruszkę wysmaruj oliwą, oprósz solą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min.
Po tym czasie warzywa (wraz z łupinami) wrzuć do garnka, dolej 2 litry wody, dodaj rozmaryn, tymianek i bulion warzywny WINIARY. Zupę gotuj na małej mocy kuchenki.
W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę, następnie dodaj do gotującej się zupy. Gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut na małej mocy kuchenki.
Do ugotowanej zupy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki, dopraw całość pieprzem i solą (jeśli trzeba).