Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Prosta, szybka, a ponadto niedroga i łagodna zupa cebulowa krem z prażonymi pestkami dyni i słonecznika to doskonały pomysł na obiad w okresie zimowym. Cebula, jako jedno z naszych rodzimych warzyw często bywa niedoceniona, a okazuje się, że można z niej przyrządzić naprawdę smaczną zupę, bez dużej ilości dodatków. Jak ją przygotować?
Naszej zupie cebulowej smaku nadają masło i wino, dlatego musimy zadbać, by te składniki były wysokiej jakości. Nie dodaję ich w tym przepisie w dużych ilościach, więc można je wykorzystać przy realizacji kolejnych potraw. Na cały garnek potrzeba zaledwie kilka łyżek masła i lampkę wina. Białe, wytrawne wino pasuje do przystawek, rissotto, a także łagodnych dań z drobiu i kurczaka.
Tym razem przepis bez dużej ilości ostrych przypraw, dla miłośników łagodnych, dobrze zbilansowanych potraw. Odrobina pieprzu nada zupie wyrazistość.
Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Poznaj również inne przepisy na zupy-krem!
Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami
Zupa krem z marchewki z pomarańczą
Wegański krem z pieczarek
Krem z buraków ze skwarkami
Zupa krem z dyni na ostro z curry i z mlekiem kokosowym
Krem z selera z gorgonzolą i łososiem
Zobacz też
Zobacz Zupa cebulowa krem
Cebule i czosnek obrać. Drobno posiekać.
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek.
Dolać odrobinę bulionu i dusić na wolnym ogniu przez ok. 20 – 30 minut – aż cebula całkiem zmięknie.
Dolać resztę bulionu oraz wino.
Całość zmiksować na gładki krem.
W trakcie miksowania dodać śmietanę kremówkę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pestki słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni.
Kromki chleba podpiec w tosterze.
Zupę podawać z kleksem śmietany, posypaną uprażonymi płatkami dyni i słonecznika,z grzanką w ramach dodatku.