Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przepis na prostą i wyjątkowa tanią zupę cebulową! Taka zupa cebulowa z serkiem jest wyjątkowo aksamitna. Sekret jej konsystencji tkwi – jak sama nazwa wskazuje – w serku topionym, który dodany do gotujących się warzyw nada im delikatności. Do tego chrupiące grzanki i odrobina białego wina, które nada aromatu. Lepszego i ciekawszego smaku zupie dodaje też wymieszanie dwóch rodzajów cebuli – białej i czerwonej.
Jeśli zupę chcemy podać także najmłodszym, pomińmy po prostu dodatek wina (choć w trakcie gotowania alkohol i tak odparowuje). Zupa cebulowa z serkiem topionym będzie nieco bardziej łagodna, nie straci jednak wiele na smaku.
Serek topiony sprawdza się również w innych zupach. Zobacz przepisy:
Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków
Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami
Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami
Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami
Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z gałką muszkatołową
Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego
Zobacz też
Zobacz Zupa cebulowa krem
Zobacz Staropolska zupa cebulowa
Marchewki, pietruszki oraz selera obrać i pokroić na mniejsze części.
Pora dokładnie umyć i wraz z przygotowanymi warzywami umieścić w większym garnku. Warzywa zalać wodą (tak, aby je przykryła), dodać liść laurowy i na wolnym ogniu gotować bulion.
W międzyczasie cebule oraz czosnek obrać. Cebule pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Całość zeszklić na oliwie.
W trakcie szklenia cebule oraz czosnek doprawić kurkumą, tymiankiem oraz solą i pieprzem.
Gotowy bulion przecedzić, zostawiając marchewki i pietruszki. Do garnka dodać zeszkloną z czosnkiem cebulę (odłożyć trochę do dekoracji) oraz pokrojone w kostkę serki topione. Zupę gotować aż serki się roztopią.
W kolejnym kroku dolać wino, a całość zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Bagietkę pokroić na grubsze kromki, a następnie w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć grzanki.
Zupę cebulową udekorować zeszklonymi piórkami z cebuli. Podawać z chrupiącymi grzankami.