Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Prosta zupa nie wymagająca większych umiejętności kulinarnych, a tylko nieco więcej cierpliwości. Trzeba nad nią dłużej postać, mieszając często cebulę, która niespiesznie dusi się na maśle. Około godziny, może nawet dłużej. W necie wyczytałam, że niektórzy twardziele wytrzymują nawet 6 godzin. Bo cebula potrzebuje czasu, żeby się skarmelizować. Ja dałam mojej godzinę. Później podlałam ją odrobiną białego wina, odparowałam alkohol, dolałam bulion (koniecznie wołowy – zawsze przygotowuję go wcześniej – zwykle robię więcej porcji i zamrażam) i gotowałam jeszcze chwilę.
Klasyczna zupa cebulowa powinna zostać zapieczona w piekarniku, najlepiej pod ciastem francuskim. Jednak dzisiaj moją cebulówkę podałam z grzankami z bułki pszennej podpieczonymi ze startym żółtym serem.
Zobacz też
Zobacz Zupa cebulowa krem
Zobacz Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami
Zobacz Łagodna zupa cebulowa krem z prażonymi pestkami dyni i słonecznika
Zobacz Zupa cebulowa z winem
Cebulę obieram, kroję w piórka.
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję cebulę i podsmażam na wolnym ogniu około godziny.
Podlewam winem, odparowuję, dodaję bulion, gotuję jeszcze około 15-20 minut.
Bułkę zapiekam w piekarniku nastawionym na 200 st. C na około 10 minut, w połowie czasu posypuję kromki startym żółtym serem.
Zupę cebulową posypuję świeżym tymiankiem, doprawiam pieprzem i podaję z grzankami.