Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa cebulowa z winem to danie wykwintne, które doskonale sprawdzi się jako jeden z punktów w menu podczas przyjęcia lub kolacji. Dzięki dodatkowi Zupy Cebulowej WINIARY nie musisz obawiać się, że cały dom przesiąknie aromatem cebuli. Obejdzie się również bez uporczywych łez, które są nieodzownym elementem krojenia cebuli :)
Zupa przygotowana jest na bazie polskich produktów. W składzie znajdziesz cebulę uprawianą na polskich polach. Natomiast dodatek wina nadaje zupie cebulowej charakteru i sprawia, że zyskuje ona ciekawy aromat. Przygotowana na esencjonalnym bulionie zasmakuje wielbicielom wytrawnych i aromatycznych zup. A zapiekane grzanki z serem zdobędą serca zwłaszcza najmłodszych łasuchów. Zupa cebulowa z winem to propozycja, która sprawdzi się idealnie zwłaszcza na pochmurne i deszczowe jesienne popołudnia.
A jeśli szukasz innych pomysłów na dania zaprawiane winem, sprawdź:
Wykwintna zupa migdałowa z winem
Włoska zupa z soczewicy na białym winie
Zupa z muli duszonych w białym winie
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić na cienkie plasterki.
Pora dokładnie umyć, pokroić w półksiężyce.
Mięso umyć, obrać, pokroić na kawałki.
Na dnie garnka rozgrzać oliwę, wrzucić marchewki, pietruszki i pora, dodać kurkumę. Podsmażyć.
Dodać mięso. Całość zalać ok. 1 litrem wody.
Gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
Do bulionu dodać 2 opakowania Zupy Cebulowej WINIARY. Zagotować.
Na koniec dolać wino.
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Bagietkę pokroić na kromki. Ser zetrzeć na tarce.
Kromki chleba skropić delikatnie oliwą. Posypać serem żółtym i ziołami.
Zapiec w piekarniku przez ok. 10 minut – do zrumienienia chleba i stopienia sera.
Zupę podawać z grzankami.