Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Aromatyczna zupa chrzanowa z domowym chrzanem to jedna z obowiązkowych pozycji w wielkanocnym menu. Zupa z chrzanu jest tak pyszna, że warto ją gotować nie tylko w okresie wielkanocnym, ale zawsze, kiedy jesteśmy głodni wyjątkowych, kulinarnych wrażeń. Jajko lub białą kiełbasę, czyli najbardziej popularne wielkanocne dodatki, można zastąpić pieczonymi ziemniaczkami, które odmienią smak zupy chrzanowej. Przygotowanie pieczonych ziemniaków jest bardziej czasochłonne, ale jeśli macie czas, zwieńczcie dzieło aromatycznym, pieczonym ziemniakiem!
My kochamy pieczone ziemniaki, a Ty? Zobacz więcej przepisów z pieczonymi warzywami:
Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami
Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą
Zupa z dyni pieczonej z pigwą
Zupa z pieczonej cebuli
Krem z dyni z pieczoną gruszką
Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach
Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone
Krem z buraków pieczonych z warzywami
Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną
Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy w głębszym rondlu na odrobinie oleju, przekładamy na talerzyk.
Do rondla wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, dusimy na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli.
Dodajemy do cebuli przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, podlewamy wywarem i zagotowujemy.
Dodajemy podsmażony boczek i szczyptę soli, gotujemy 15 minut.
Dodajemy do zupy tarty chrzan, zagotowujemy. Dodajemy majeranek. Zdejmujemy z kuchenki garnek z zupą chrzanową, dodajemy zahartowaną śmietanę.
Doprawiamy zupę świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
Zupę chrzanową podajemy z pieczonymi ziemniaczkami (podanymi w całości lub pokrojonymi na plasterki). Posypujemy świeżymi ziołami.
Piekarnik rozgrzewamy do 210 st. C.
Ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy.
Ziemniaka kładziemy na głębokiej łyżce, kroimy w cieniutkie plasterki (nie przecinamy ziemniaka do końca, nóż zatrzymuje się na łyżce). Podobnie postępujemy z kolejnymi ziemniakami.
Przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą czosnkową, oprószamy solą i pieprzem. Pomiędzy ziemniaczki wkładamy gałązki świeżych ziół i 3-4 ząbki czosnku.
Pieczemy ziemniaki ok. 45-60 minut, od czasu do czasu skrapiając ziemniaczki oliwą.
Przed dodaniem ziemniaków do zupy chrzanowej, odsączamy je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.