Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa jarzynowa w apetycznej odsłonie, czyli zupa cukiniowa z ryżem to proste, a jednocześnie pyszne danie, które można przygotować w kilkanaście minut. Bazą zupy jest aromatycznie przyprawiona Zupa Jarzynowa Winiary, dzięki której nie musicie przygotowywać wywaru, czy też martwić się o to, czy macie w lodówce warzywa na zupę jarzynową.
Jeśli macie młode cukinie, nie ma potrzeby ich obierania i pozbawiania pestek. Wystarczy tylko zetrzeć je na tarce i dodać do gotującej się zupy.
Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy cukiniowej. Smacznego :)
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podduszamy na oleju.
Do podduszonej cebulki dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dusimy do uwolnienia aromatu czosnku.
Cukinie myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebulki i dusimy około 5 minut.
Podlewamy cukinię 0,5 l wody, zagotowujemy. Dodajemy przepłukany na sicie ryż, gotujemy 5 minut.
Zawartość torebki z zupą jarzynową rozprowadzamy o szklance wody, dodajemy do garnka z zupą, gotujemy do miękkości ryżu (około 5 minut), często mieszając.
Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy z natką pietruszki. Zupę można zabielić śmietanką.