Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Łagodna zupa cytrynowa z wędzonym łososiem jest doskonała na imprezę karnawałową, bo optymistycznie nastawia do życia. Ta wyjątkowa i – nie oszukujmy się – trochę dziwna zupa cytrynowa cieszy zarówno smakiem, jak i kolorem.
Dobra baza z dużej ilości warzyw sprawia, że w zupie mieszają się różne, kontrastowe smaki. I od dziwo, współgrają ze sobą wyśmienicie! Wędzony łosoś nadaje zupie charakteru i świetnie komponuje się z cytrynową nutą. W końcu ryby zwykle podajemy z kawałkiem cytryny – nic dziwnego, że i w zupie to połączenie działa i smakuje. Zupa cytrynowa z wędzonym łososiem to potrawa szybka w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle efektowna.
Spróbuj też innych zup z łososiem:
Zupa z łososia z pomidorami
Kartoflanka z łososiem
Zupa szczawiowa z łososiem
Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem
Lekki chłodnik z czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym łososiem
Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi
Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem
Aksamitny chowder z łososia
Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, por myjemy, zalewamy 1 l wody, zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie, ziarenka pieprzu, listek laurowy, szczyptę soli, gotujemy 30 minut na wolnym ogniu, odcedzamy.
Ryż dokładnie płuczemy na sicie, wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody, gotujemy do miękkości, przelewamy zimną wodą.
Cytryny dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę. Następnie wyciskamy sok.
Żółtka łączymy ze śmietanką i sokiem z cytryny, dodajemy otartą skórkę z cytryny, mieszamy, łączymy z 3-4 łyżkami gorącego wywaru.
Dolewamy żółtka połączone ze śmietanką i sokiem do gorącego, ale nie wrzącego wywaru, podgrzewamy mieszając, ale już nie gotujemy.
Zupę cytrynową z wędzonym łososiem podajemy z ryżem i plasterkami wędzonego łososia. Dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki, przyprawiamy białym pieprzem.