Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ząbki czosnku (pojedyncze, ale nie obrane) układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiam oliwą, posypuję świeżym rozmarynem, przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekę 45 minut.
Po tym czasie wyciągam z piekarnika, odstawiam do wystygnięcia.
Do piekarnika wstawiam pokrojony w paseczki plaster szynki parmeńskiej, który piekę w 180 st. C 5-8 minut, aż się ładnie zrumieni i stanie się chrupki.
Kiedy czosnek lekko przestygnie, wyciągam go z łusek, rozgniatam na talerzu widelcem i dodaję do garnka z wywarem. Jeśli uznam, że zupa będzie za rzadka, dodaję małego ziemniaka pokrojonego w kostkę.
Dodaję do garnka kilka listków świeżej szałwii i gotuję „na wolnym ogniu” 15 minut.
Zdejmuję garnek z płyty, wyławiam listki szałwii, miksuję zupę na gładką masę.
Dodaję do garnka surowe żółtko zahartowane w odrobinie zupy, dobrze mieszam.
Zupę czosnkową podaję z chipsami z szynki parmeńskiej.