Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa dla dzieci to prawdziwe wyzwanie kulinarne. Tak, tak, mam tutaj na myśli mojego synka, który zajada się surową papryką, marchewką, kalarepką, ale ugotowanych czy upieczonych nie chce jeść. Moim kołem ratunkowym jest zupa jarzynowa przecierana. Taką zupę gotuje moja mama, ale serwuje ją z chrupiącymi grzaneczkami. Przepis na przecieraną zupę jarzynową mojej mamy znajdziecie tutaj: klik W tej zupie nie widać warzyw ani pozostałych składników i moje dzieci ją uwielbiają.
Zastanawiałam się jak ją urozmaicić i… przygotowałam uszka z mięsnym farszem przypominające pierogi z mięsem, za którymi mój synek przepada, aby danie nie było nudne do ciasta pierogowego dodałam sok marchewkowy i buraczany. Wyszły pięknie kolorowe uszka. Ilość soku warzywnego jest wystarczająca, aby zabarwić ciasto i jednocześnie nie zmienić smaku potrawy.
Powiem tyle: moje dzieci były zachwycone taką wersją jarzynowej i nie mogły się doczekać obiadu.
Nie ukrywam, że sporo jest pracy przy lepieniu uszek, ale można je przygotować wcześniej i na zapas i zamrozić porcjując od razu.
Jeśli szukacie pomysłów na inne zupy dla dzieci to polecam:
Zupę Ufoludkową
Do wysokiego garnka wkładamy udka, obraną pietruszkę i marchewkę, kawałek selera i pora i zalewamy zimną wodą (1,5 litra). Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę suszonego lubczyku. Gotujemy około 1 godzinę z lekko uchyloną pokrywką. Wywar powinien lekko pyrkać.
Wyjmujemy udka do wystudzenia (mięso wykorzystamy do uszek).
Do osobnego garnka przelewamy przez sitko 1 litr ugotowanego wywaru.
Ziemniaki i kalarepę obieramy i kroimy w równą kostkę , kalafior dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości warzyw (około 20 minut). Pod koniec gotowania dosypujemy drobno poszatkowany koperek i zabielamy śmietanką.
Zupę miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
Podajemy z kolorowymi uszkami z mięsa drobiowego.
Mięso z zupy mielimy i dodajemy do niego kilka łyżek wywaru. Całość mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.
Masło rozpuszczamy. W misce mieszamy mąkę, sól, żółtko i rozpuszczone (lekko wystudzone) masło.
Wymieszane składniki dzielimy na dwie równe części. Najlepiej zważyć zawartość miski (moje składniki ważyły 510 g, więc ciasto podzieliłam na dwie części po 255 g).
Do szklanki wlewamy 2 łyżki koncentratu z buraków i dolewamy gorącą wodę do połowy szklanki. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą lub przekładamy do woreczka i odkładamy na 30 minut.
Tak samo postępujemy w przypadku soku z marchewki. Do szklanki wlewamy 4 łyżki soku i uzupełniamy gorącą wodą do połowy szklanki. Wyrabiamy ciasto i zawinięte w folię odkładamy.
Ciasto dzielmy na mniejsze kawałki i wałkujemy. Szklanką lub literatką wykrajmy kółka. Na środku układamy farsz i sklejamy ciasto. Wrzucamy do gotującej się wody i wyjmujemy na około 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.