Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę, czosnek i kawałek imbiru obrać, drobno posiekać.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Pietruszkę obrać, pokroić w talarki.
Piekarnik rozgrzać to temperatury 180 stopni.
Dynię wydrążyć. Pestki można zostawić do suszenia. Dynię pokroić na grube plastry i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec przez ok. 15 minut – aż dynia zmięknie.
W garnku rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę oraz czosnek z imbirem.
Dodać pietruszkę oraz ziemniaki. Dosypać kurkumę i paprykę. Całość wymieszać. Chwilkę podsmażyć.
Warzywa zalać wodą – tak, aby znalazły się na pod jej taflą. Gotować na małym ogniu.
Upieczoną dynię wyciągnąć z pieca. Pokroić na mniejsze części.
Kiedy warzywa w garnku zmiękną dodać do nich dynię, masło orzechowe, cynamon i kardamon. Dolać mleko kokosowe. Doprawić obficie solą i pieprzem.
Całość zmiksować na aksamitny krem.
Zupę podawać udekorowaną kleksem mleka kokosowego, ew. śmietany.