Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa fasolowa na rosole to pomysł na szybki obiad po weekendzie. Bo kiedy gotujemy rosół, to zwykle wielki gar! Nie często jednak zdarza się, aby zniknął cały przy okazji niedzielnego obiadu. W poniedziałek powstaje zatem dylemat, co z rosołem zrobić? Po prostu zjeść, ew. szybko przerobić na pomidorówkę? A może by tak przyrządzić zupę fasolową na rosole?
Do przygotowania fasolowej możecie użyć różnego rodzaju fasoli. Jeśli decyzja o zrobieniu zup zapadnie bardzo spontanicznie i zapragnie się ją przygotować w tempie ekspresowym, można nawet sięgnąć po fasolę z puszki. Ja zwykle stawiam na kolorową fasolę. Należy jednak pamiętać o jej uprzednim namoczeniu. Poniżej przepis na przygotowanie zupy krok po kroku (z etapem gotowania rosołu), jeżeli jednak rosół jest już gotowy, wystarczy pominąć tę fazę. W zależności od upodobania, zupę można podawać także z kawałkami mięsa z rosołu.
Z podanych składników otrzymasz ok. 6 porcji zupy.
Jaką zupę jeszcze można ugotować na rosole?
Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole
Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami
Zupa czosnkowa na rosole
Zupa ogórkowa na rosole
Fasolę namoczyć przez noc.
Mięso dokładnie umyć, umieścić w dużym garnku i zalać ok. 1,5-2 l wody. Gotować na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
W międzyczasie cebule (w łupinach) opalić na gazie, pora dokładnie umyć, przekroić na pół. Tak przygotowane warzywa dodać wraz z liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego do gotującego się rosołu. Gotować kolejne 30 minut.
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić na plasterki.
Kalafiora umyć, podzielić na małe różyczki.
Po ok. 2 godzinach gotowania bulion przecedzić
Dodać pokrojone marchewki, pietruszki oraz fasolę. Całość gotować na niewielkim ogniu. Po ok. 20 minutach dorzucić kalafior. Gotować jeszcze przez kolejne 10 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Zupę można podawać z kawałkami mięsa z rosołu.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!