Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rzodkiewkę dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Ogórka obieramy i też kroimy w kostkę.
Szczypiorek i koperek drobno szatkujemy można też posiekać nożyczkami).
W wysokiej misce mieszamy kefir i mleko.
Dodajemy pokrojonego ogórka, rzodkiewki i szczypiorek z koperkiem. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Nigdy nie podaję ilości soli i pieprzu dlatego, że to sprawa bardzo indywidualna. Sama używam bardzo mało soli, ale są osoby które wolą zdecydowanie bardziej słone potrawy. Dlatego zawsze w trakcie przygotowywania smakujemy danie.
Gotowy chłodnik najlepiej wstawić na około 1 godzinę do lodówki.
Bezpośrednio przed podaniem każdą porcję dekorujemy kiełkami z rzodkiewki. Można też kiełki dodać wcześniej do chłodnika.