Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pamiętam z dzieciństwa, że proces przygotowywania gołąbków był bardzo czasochłonny i skomplikowany. Może wynikało to z faktu, że moja mama zawsze robiła niemalże hurtową ilość gołąbków. Poza tym wiadomo, że dzieciom oczekiwanie na pyszności zawsze się dłuży (dorosłym zresztą też). Nagrodą za (nie)cierpliwe czekanie była wielka brytfanna pełna gołąbków duszonych pod liśćmi kapusty i oczywiście w pomidorowym sosie.
Wyobrażacie sobie przygotowanie takiej brytfanki gołąbków w zabieganym tygodniu, na dodatek z głodnymi domownikami krążącymi po kuchni? Nie da się, ale zawsze na obiad może być zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym.
Zupa gołąbkowa? Dlaczego nie! Podsmażamy mięso mielone z cebulką, dodajemy przecier pomidorowy, bulion warzywny lub drobiowy WINIARY, ryż, poszatkowaną kapustę i zaraz będziemy mieli pyszną zupę a’la gołąbki.
Z podanej ilości składników ugotujecie 4 porcje zupy. Smacznego
W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy.
Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone, mieszamy, całość oprószamy szczyptą chili i soli. Podsmażamy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Dodajemy do rondla przecier pomidorowy, chwilę dusimy.
Kapustę szatkujemy. Ryż przepłukujemy zimną wodą na sicie.
Dodajemy do rondla bulion warzywny lub drobiowy WINIARY, przepłukany ryż i poszatkowaną kapustę. Gotujemy 15 minut.
Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypaną zieloną pietruszką.