Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Boczek kroimy na pół. Połowę zalewamy 1l wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zagotowujemy.
W tym czasie marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka z boczkiem. Gotujemy 15 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy przepłukaną soczewicę.
Drugą połowę boczku kroimy w kostkę, podsmażamy z cebulką pokrojoną w kostkę, dodajemy do garnka z zupą.
Zawartość opakowania z zupą grochową rozprowadzamy w 300 ml zimnej wody, wlewamy do garnka z zupą, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5 minut. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zupę delikatnie doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy udekorowaną świeżym majerankiem.