Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Boczek kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na suchej patelni. Przekładamy boczek na talerz.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na wytopionym tłuszczu. Dodajemy dwie szczypty papryczki chili.
Czosnek lekko miażdżymy, obieramy z łupinek, kroimy w plasterki. Dodajemy do zeszklonej cebuli razem i chwilę smażymy, aż uwolni swój aromat.
W garnku zagotowujemy 1 l wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe oraz boczek i cebulkę.
Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka z zupą, gotujemy 10 minut.
Zawartość opakowania z zupą grochową rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do garnka, gotujemy do miękkości ziemniaków. Chwilę przed końcem gotowania dodajemy odsączoną i przepłukaną na sicie ciecierzycę.
Zupę podajemy udekorowaną posiekaną natką pietruszki.